https://www.traditionrolex.com/10ME IFSS Off Snow Anglie Thetford 18. - 22. listopadu 2016 | mushing.cz - vše o sportu psích spřežení https://www.traditionrolex.com/10

Napsat dotaz

ME IFSS Off Snow Anglie Thetford 18. - 22. listopadu 2016

 V druhé půlce listopadu se za kanálem La Manche uskutečnilo Mistrovství Evropy pro psy bez průkazu původu. Pro individuály to bylo letošní podzim dokonce již druhé ME. To první se konalo v ČR pod asociací ECF.


  

Mistrovství v Anglii předcházela slušná dávka neinformovanosti, která vznášela pochybnosti o konání této akce vůbec. Pořadatelé nekomunikovali s team leadry, na webových stránkách byly nulové informace. Až do samotného odjezdu nebylo jasné, na jakých vzdálenostech se bude závodit. Naivně jsme očekávali, že když dorazíme na místo ve středu, stihneme trénink na trati. Bohužel, tato možnost byla pořadateli zakázána. Možná i proto, že sami nevěděli, na jaké trati se ME bude odehrávat.

Samotné zázemí šampionátu bylo také překvapivé. Palouk uprostřed krásných lesů, ale absolutně mimo civilizaci. Ani mobilní signál sem nedosáhl. A počet diváků se také blížil číslu nula. To pro závodníky vyvážila na první pohled nudná trať. Ta měla deset zatáček, většinou pravoúhlých a měla hlavně luxusní povrch. Bylo až neskutečné, že i při vydatnějším dešti se trať nerozblátila. Tohle tedy Angličané zařídit umí, to se jim musí nechat.

Dost kritiky, ME se koná a my jsme tu proto abychom vyhrávali...

A proto nás z Čech dorazilo cca dvacet (včetně doprovodů). Jak je v posledních letech zvykem, vyrazila hlavně početná skupina individuálních závodníků. Spřežení jsme měli na startu pouze tři. Ale jak se ukázalo, tak excelentní! Dagmar Nešněrová se postavila na druhý nejvyšší stupeň a výkon Jirky Mencáka stačil na třetí místo. Ivo Vacke se se svým sedmým  místem s přehledem vešel do Top 10.

 Jirka Mencák na startu

Česko je koloběžková velmoc!

Scooter s jedním i se dvěma psy se dostává čím dál více do obliby nových a nových závodníků. O rozmachu této disciplíny zde nemá cenu spekulovat. To, že to našim reprezentantům jezdí, víme! A teï už to vědí i ve světe. Scooter se dvěma psy bezpečně ovládla naše děvčata, kdy se Marie Ševelová postavila na stupeň nejvyšší a Veronika Navrátilová jí sekundovala o místo níže. Ve scooteru s jedním psem jsme mohli obsadit všechny tři místa, ale bohužel při vyhlášení tuto kategorii rozdělili podle pohlaví závodníka. Pro většinu zúčastněných naprostá novinka, velké překvapení a pro některé i zklamání. Každopádně titul ve scooteru s jedním psem brala Martina Štěpánková a Michal Ženíšek. Stříbro si odvážel Václav Vančura.

 

Canicross je v ČR také na úrovni.

V ženském cancirossu by jen těžko hledala přemožitelku Martina Štěpánková a to ukázala i na rovinaté trati, kde si s jasnou převahou doběhla pro zlatou medaili. Druhé místo uhájila Kateřina Bluchová.  Ale co je důležité máme i nástupce v juniorských kategoriích. Zuzka Jílková přes to, že závod absolvovala se sádrou na ruce, nenechala nic náhodě a oba dva dny ukázala svým soupeřkám záda. Další titul do ČR! V canicrossu mužů už ta nadvláda tak jasná není. Po ME ve Vysočina Areně vypadal Pavel Červenka jako „polobůh“. Bohužel zde mu to soupeři oplatili. Přesto, že se svou průměrnou rychlostí dostal suverénně přes 23 km/h na 5100m dlouhé trati, na vítězství to nestačilo. Bronzová medaile se ale také počítá.

 Martina Štěpánková

V bikejöringu musíme přišlápnout.

V této kategorii, která je rozhodně nejrychlejší individuální disciplínou, se nám moc nedařilo. Medaile byly v nedohlednu. Vítěz zde jel průměrnou rychlosti blížící se k 37 km/h a na to naši borci prostě nestačili. Je pravdou, že zde chyběly dvě medailistky z října, ale na to se historie neptá.

 

Poslední třešničkou na dortu byla štafeta.

Složení canicross, scooter s jedním psem a bikejöring. Naše republika postavila „áčko“ a „béčko“. Áčko bylo podle výsledků MČR, tedy ve složení Červenka, Ženíšek, Vančura. A béčko se dohodlo na místě podle únavy a chuti závodníků. Zde se na start postavila Kateřina Bluchová, Šimon Cipro a Hanka Štípalová. Áčková štafeta suverénně s náskokem zvítězila a „béčkaři“ získali krásné osmé místo z devatenácti štafet.

Poděkování závěrem patří team leadrovi Honzovi Bluchovi.

Czech team

Autor článku Michal Ženíšek

https://www.traditionrolex.com/10