https://www.traditionrolex.com/10Mistrovství Evropy FISTC psích spřežení na dlouhou a střední trať , Mistrovství České republiky. | mushing.cz - vše o sportu psích spřežení https://www.traditionrolex.com/10

Napsat dotaz

Mistrovství Evropy FISTC psích spřežení na dlouhou a střední trať , Mistrovství České republiky.

Sportovní klub Musher´s Club Long Hairy Tails (on Caps) pořádal ve dnech 21.-24. ledna 2004 ve spolupráci s Obecním úřadem Deštné v Orlických horách v katastru této obce již tradiční závod psích spřežení „ Šediváčkův long „ .

Šediváčkův long je nejdelším závodem psích spřežení v České republice a patří k nejtěžším závodům v Evropě vůbec. Je to čtyřdenní etapový závod po hřebenech Orlických hor s jedním povinným bivakem (nocleh na sněhu). Psí spřežení ujedou celkem 220km. Závod se jel jako mistrovství ČR v LONGu (dlouhá trať) a letos poprvé jako Mistrovství Evropy v LONGu i v MIDu. Od roku 2002 je Šediváčkův long zařazen do série tří extrémních závodů psích spřežení o titul IRON SLED DOG MAN. ( Willdkogel- Neukirchen-Rakousko, Šediváčkův long- Deštné v Orlických horách- CZ, Innerkrems- Rakousko).

Úterý 20.1.

Probíhala přejímka psů veterináři a třemi mezinárodními posuzovateli exteriéru psů. Slavnostním ceremoniálem pak byly závody Mistrovství Evropy FISTC a Šediváčkův long zahájeny.

 

 

 

 

 

 

 

Závodu se účastní z osmi Evropských zemí 40 závodníků v kategorii MID a 50 v kategorii LONG.

Středa 21.1.

Od rána, od devíti hodin začali závodníci vyjíždět na trať. Longaři vyráží na trať dlouhou 55km. Po původních obavách, zdali bude sněhu dost, přišly obavy jestli toho sněhu náhodou není příliš moc. V Deštném chumelí téměř bez přestávky už tři dny a techniky na úpravu trati je jen sporadicky. Pořadatelé se snaží připravit trať co možná nejzodpovědněji…

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve veterinární zprávě je uvedeno, že stav psů v cíly je překvapivě velmi dobrý na rozdíl od dorazivších musherů….

Čtvrtek 22.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Závodníci dnes startují opět od devíti hodin před penzionem Kristýna. Midoví závodníci se sem i vracejí, ale závodníci LONGU dnes směřují po 60 km na místo bivaku, kde i přespí.

Pátek 23.1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po mrazivé noci, kdy teplota klesla k -20 °C musheři se svými psy opět vyráží na trať. Tato etapa je náročná tím, že psi musí projet jen kousek od místa úvaziště, kde na ně čekají teplé boudičky a odpočinek. Místo odpočinku ale musí pokračovat. Už jen 35 km. Midoví závodníci ukončili svůj závod závěrečnou třetí etapou.

Sobota 24.1.

 

 

V závodu pokračují už jen longoví závodníci na posledních 55 km. Počasí je nádherně mrazivé, stejně i jako v předchozích dnech. Celkem byla trať dlouhá 220 km.

Kolem 18:00 hodiny, v mrazivém podvečeru, proběhlo vyhlášení výsledků, předání cen vítězům a závěrečný ceremoniál.

Za rok opět ....na shledanou!!!

Web závodu
Výsledky MIDU
Výsledky LONGU
Fotogalerie

https://www.traditionrolex.com/10