Napsat dotaz

ŠEDIVÁČKUV LONG - Průběžně zprostředkované postřehy technického delegáta Martina Levíčka a dalších účastníků závodu, volně upravených pro širokou veřejnost - úterý 26.1. - sobota 29. 1.2005

Pohodlně se usaïme do houpacího křesla poblíž příjemně sálajícího krbu a přečtěme si pár řádků, pár postřehů, o které se s námi podělili nadšenci, kteří svůj osud spjali se psím spřežením. Kteří se postavili uprostřed Evropy na start závodu psích spřežení, který si za svá léta vydobil prestiž díky své náročnosti a skvělé organizaci. Možná že při pročtení těchto postřehů zjistíme, že nám připomínají něco známého, něco co my sami prožíváme, nebo co bychom chtěli prožít, o čemž sníme. Nebo si řekneme tak tohle je jiný život. Tohle nemusím....... přesto pojïme dál ........... ........viz.více......

V ponělí ráno v 7.15 se opravdu objevil ve snídani s Novou příspěk o Šediváčkovi. Nahraný či zinscenovaný bivak byl ukázaný, ale solidně řekli, že se letos nekonal.

 

Sobota 18.00 - Konec závodu je tu. Závodníci napojí své psy a dají je spát do boxů. Vítězové převezmou ceny. Všichni účastníci zatleskají, podiví se při placení účtu v Pensionu Kristýna nad výši útraty, kterou dokázali za těch pět dní udělat a pak se spokojeně rozjedou domů. Pro pořadatele začne druhá směna. Musí vše uklidit, sbalit, rozebrat a v koncích i zaplatit veškeré služby, které byly pro pořádání závodu potřeba. Pak má několik měsíců na to aby se vzpamatoval z letošního organizačního hemžení a rozmyslel si, zda půjde do dalšího ročníku. My, co jsme sledovali průběh závodu po internetu, si teï prostudujeme konečné výsledky, povíme svým psům oč jsme přišli, když jsme se nezúčastnili, podíváme se v televizi na Novou ´zinscenovaný´ bivak a každý si půjdeme po svým. Protože jsem se z pracovních důvodů nemohl Šediváčka zúčastnit, nevydržel jsem to a sesmolil alespoň tuto reportáž. Mějte se a pozdravujte své psy. Jdu zapřahat a prožít si svůj čas na trailu v Krušných horách.

 

A je to tady. Každý ze závodníků už nyní ví jestli byl připraven dobře, nebo něco podcenil. Nešťastně se nechal vyloučit Roman Novotný s dcerou Radkou z důvodů neúplné povinné výbavy. Je vidět, že povinná výbava byla pořadatelem důkladně kontrolována. Holt na Šediváčkovi se dělá vše tak, jak se má. To je jasná zpráva pro účastníky příštích ročníků. Je nutné vyzdvihnout výkon Aleše Pícla, který v náročné kategorii S-pulka dojel všechny etapy a vyzval tak další závodníky k znovuzrození této tradiční skandinávské disciplíny v České republice.

 

Vynechaná jedna etapa zkrátila závod na konečné vzdálenosti 161 km a 267 km. Ještě před několika lety se longy u nás jezdili okolo celkových 120 km. Takže letošní ujeté vzdálenosti v těchto těžkých podmínkách, jsou pro každého z účastníků opravdu vysokým sportovním výkonem.

konečné výsledky Šediváčkův long 2005

Velká pochvala rozhodčímu a jeho týmu. Výsledky jsou zpracovány perfektně.

 

Veškeré další podrobnosti, seznam přihlášených závodníků, průběžné i konečné výsledky a fotky ze současného i minulých ročníků si můžete prohlédnout a přečíst na pěkně zpracovaných stránkách http://www.czechlongtrail.com/.

průběžné výsledky čtvrtek.

průběžné výsledky pátek.

Děkuji Martinovi Levíčkovi

<img data-cke-saved-src="http://sweb.cz/longtrail.destne2003/obr/20-1-2003/zavodnici/200x200/levicek.jpg" src="http://sweb.cz/longtrail.destne2003/obr/20-1-2003/zavodnici/200x200/levicek.jpg" 85"="">

a všem ostatním, kteří sdělili své postřehy z trati. Bez nich bychom si tady neměli o čem číst.

 

Rozhodčí závodu nám v průběžných výsledcích tak trochu ignorovali ustanovení SŘ 2004, protože Mistrovství ČR se hodnotí v kategoriích LU,LU1, MB,MB1, PL. To je vždy tým do 6 psů a 7 a více psů, pokud odstartovalo alespoň 5 týmů v dané kategorii. V konečných výsledcích se ale toto hodnocení objevilo.

 

Sobota - Je zajímavé, že se u skvělé závodnice Jany Henychové na startu i výsledcích ve čtvrtek objevuje tým složený z 8 SH a ve výsledcích pátek a na startovce sobota se objevuje 10 SH. Přidala si snad tato závodnice proti pravidlům dva válce, aby dohnala Jana Čepka? (šťouchanec jako z Blesku, Jana totiž dává výsledky a startovku na web). Vystartovala Radka Novotná dnes opravdu s 2 SH, jak stojí v sobotní startovce, což odporuje pravidlům pro LONG? (tým musí dojet se 70% psů zapřažených do prvního kola tj. u 4 psů postavených do prvního kola může dojet s min. 3 psy). Určitě jde spíše o překlep, přesto je třeba na závodech MČR dávat na takovéto nesrovnalosti POZOR! Martin Levíček má jako technický delegát pověřený STK SSPS námět na prověření. V 18.30 hlásí Martin, že se jedná o tiskovou chybu, která bude napravena. Jana jela s 8 SH celý závod a Radka jela zavod se 4 SH.

 

Výsledky prvního a druhého kola ukazují, že čím je trať měkčí a náročnější, tím se snižuje rozdíl mezi rychlými saňovými ESP, AH a silnými severskými psy. Saňoví ESP a AH se v hlubokém sněhu rychle utaví, protože se za každou cenu snaží jet naplno a nejde jim to. Seveřani, hlavně AM a GP si ťapou pořád stejně, takže je hluboký sníh příliš nerozhází. I podle těchto vlastností se mohou noví musheři rozhodovat jakou kubaturu budou preferovat.

 

V letošním ročníku lze vysledovat zajímavý souboj. Na jedné trati zde závodil Jan Ochozka 1947 (57 let), nestor tohoto sportu a zakládající člen Svazu (SSPS), který vybral ze svých 40 SH 13 nejlepších jedinců a proti němu můžeme sledovat Jana Čepka 1986 (18 let), který jel se svými 4 SH. Je to boj generací, dvou mistrů Evropy ve svých kategoriích, kde v tuto chvíli mládí vítězí. Je zde postavena zkušenost mushera a tým 13 trénovaných psů proti dynamice trénovaného mladého atleta. Protože je jasné že Jan Čepek musí se svými zajisté natrénovanými 4 SH, podstatnou část trati běžet. Tento krásný souboj nám ukazuje, že kategorie v longu jsou brzdou tohoto sportu. Konkurenti si můžou být jezdci s různým počtem psů, zvláště když váhový handicap srovnává počet psů. Honza Čepek veze 28 kg a Honza Ochozka 70 kg zátěže. Na longu (Iditarod) vždy záleží kdo první obrazně ´doveze léky do Nome´. ´Nemocné´ nezajímá kolik psů spřežení má. Pravda, Honza Ochozka by prakticky asi dovezl o pár desítek kilo zásob více, zase by ale musel vézt více krmení pro psy, takže vše je relativní. Bohužel z konečné výsledkové listiny zjišťujeme, že jízda se 13 psy není jednoduchá a Honza Ochozka závod nedokončil.

 

Sobota - 16.30 - Martin z cíle - Bolí mne hlasivky od neustálého volání na turisty-běžkaře, kterých bylo dnes na horách tolik, že v několika úsecích vytvořili nepřerušený vláček. Je jasné, že není možné kvůli závodu zavřít celé hory, takže se musíme, pokud chceme longy jezdit, smířit s tím, že budeme turisty potkávat. Jízda ´pouze´ se 6 psy byla proti včerejšku znát. Ještě jsem musel, jako několik jiných musherů, dát jednoho psa, před sjezdem po lyžařských sjezdovkách do vaku. Už z kopce nestíhal. Jinak bylo zbytek traťi v pohodě. Před hodinou bylo na trati ještě 30 týmů. Až dojedou, dojde okamžitě k propočtení výsledků a po 18.00 hod. je plánováno slavnostní vyhlášení vítězů. Tak a máme to za sebou.

 

Sobota - 11.05 z trati - zadýchaný Martin - Je pod mrakem, což mi vyhovuje. Vyjel jsem na Bukačku. Teï sjíždím z mírného kopce. Trať je dobrá, tvrdá, ale návějemi zvlněná, takže se nejedná v žádném případě o klidnou jízdu na saních. Pořád je nutné srovnávat těžiště a vyhýbat se běžkařům, kterých je zde dnes požehnaně. Objíždění běžkaře je vždy stejné. Prosím trať, děkuji. Se slušností nejdál dojdeš, říká se, přesto se minulé ročníky stávalo, že nerudný běžkař schválně neuhnul a ještě praštil hůlkou do psů. Naštěstí se jedná pouze o nevyrovnané jedince. Ti by si měli své přirození omývat studenou vodou, prý to pomáhá na blbost, jak prohlašuje Pepin v Postřižinách.

 

Sobota - 10.18 z trati - Martin - sjel jsem Tobogán. Dneska je to opravdu Tobogán. Padáš dolů a je obrovsky důležité, aby psi drželi stopu, jinak tě to hodí na mantinel a ležíš. Hopsá to a skáče to. To je nářez. Dneska jedu se šesti psy, dva jsem nechal v boxech. Budu muset dneska více makat. (snad bude Martin muset dloubat?).

 

Sobota - 08.50 - dnes se startuje v 9.00. Musheři mají již po dlouhé noci, strávené s VAN HULENEM, napojené psy a připravují se na 51 km dlouhou etapu. Drobně posněhává. Řetězy na stake outech tzv.lepí, takže mrzne. Na oficiálních stránkách závodu se píše o startu 47 týmů, ale startovní listina obsahuje 60 jmen závodníků v hlavním závodě a 19 závodníků v turistické kategorii. Výsledky asi tento matematický hlavolam vyřeší.

 

Pátek večer - Stále si vynikajícím způsobem na trati 222 vede Miki Mikolášek v otevřených, na třetí místo postoupil Martin Levíček poté co Pavel Pfeifer neobjel celou trasu a byl DQ. Se svými 4SH Jan Čepek v čistokrevných zvýšil náskok před Janou Henychovou, která předjela Honzu Ochozku. Všichni pulkaři dojeli. Bude to asi poprvé, co český závodník ujede s pulkou celého Šediváčka. Tímto jezdcem je Aleš Pícl, který se tímto výkonem zapíše, pokud zítra dojede, do dějin longových závodů v ČR. Trať dnes byla stejně rychlá, nebo spíše pomalá jako včera a to v průměru od 6 do 14 km/hod. Na trati 333 si stále zvyšuje svůj náskok Radek Havrda. Zde dojelo 86 km dlouhou etapu všech sedm týmů.

 

- dosavadní rekapitulace závodu. Závod probíhá v rámci pravidel. Původně plánované délky (333 a 222 km) se pravděpodobně neujedou, přesto se bude jednat v letošním roce o jeden z nejdelších závodů ve střední Evropě. Protest chtěl podat pouze holandský závodník, protože byl stáhnut z trati noční etapy. Tvrdil, že by to za těch deset hodin jistě ujel. Není ale jasné, jak si představoval opět starovat ráno v 10.00 dopoledne, když by dojel tuto etapu okolo páté ráno. Dle SŘ bod. 2.4. Diskvalifikace příliš pomalých spřežení. Vedení závodu může z účasti v dalších kolech vyřadit spřežení, jejichž čas v jednom kole byl větší než 125% průměrného času tří nejrychlejších spřežení v dané třídě (tolik citace ze SŘ). Jinak jsou musheři s průběhem závodu všeobecně spokojeni.

Pátek 20.00 - Všichni závodníci i pomocníci jsou již v cíli dnešních 62 a 86 km dlouhých etap. Je však neodmyslitelné aby byl Šediváček úplný bez skupiny VAN HULEN alias Wild West. Po mýtingu před poslední etapou, který se koná ve 21.00 hod. čeká na závodníky tradiční dlouhá noc v podobě této oblíbené kapely. Zábava bude končit někdy k ránu, ale na trati se zítra bude ještě v mnoha kategoriích tzv. lámat chleba.

Pátek 19.00 - závodník, který právě dojel do cíle Milan Šindelář hlásí, že ještě v tuto chvíli odbočují některé týmy na přidané kolečko. Čeká je tedy ještě přes 10 km. On sám jel dnešní etapu asi 8 hodin tj. o 2,5 hodiny déle než včerejší etapu. Trať si celkově pochvaluje a vykřikuje štěstím že je v cíli ´paráda, paráda´. Běží doplnit tekutiny a těší se na VAN HULENY. Hlídky na trati budou muset ještě chvíli počkat na zbylé týmy. Obdiv k nim. Na svých postech jsou dnes opravdu dlouho.

Pátek 18.30 - dozvídáme se, že jeden z vedoucích závodníků Pavel Pfeifer přejel vracečku na přidané kolečko a sjel rovnou do cíle. Součástí povinné výbavy předepsal pořadatel i busolu, mapu, nebo GPS. Na takto náročném závodě si musí každý závodník ve svém zájmu průběžně kontrolovat kde se nachází a předejít tak sjetí z trati, nebo vynechání části trati.

Pátek 18.00 - Ve zpravodajství ČT 1 proběhla krátká reportáž z letošního ročníku.Burák objevil reportáž Ceske Televize - najdete zde: televizní spot.

Vpravo dole si najděte Psí závody v Orlických horách. Televizními hvězdami jsou Roman Paliza Novotný, Pavel Kučera a Jan Čepek.

Pátek 17.30 - setmělo se a na trati je ještě celá řada týmů. Čelovky jsou opět v akci. Máme zprávy, že se někteří musheři nedohodli se svými psy na pokračování v závodě a otočili své sáně z vracečky na přidané kolečko přímo do cíle. Po dnešním náročném dni zřejmě startovní pole opět prořídne. A to ještě všechny čeká večerní taneční rozjížïka se skupinou VAN HULEN

Perlička - Bulvár se zase ukázal. V Blesku se 27.1. v reportáži o průběhu sněhové kalamity, která přešla nad Českou republikou, objevila fotografie, na které nakládá musher po venčení psa do boxu.

Pod fotkou je napsáno: Musheři závod kvůli sněhové vichřici ´zabalili´ psy odvezli. Už se prý ozvala nejedna manželka, kde prý se její musher fláká. Po přečtení této poplašné zprávy, že se závod nekoná, mnohá nevěří že opak je pravdou.

 

Pátek 16.48 - Martin je opět v cíli. Trať byla širší, lépe se předjíždělo, na kopcích bylo dokonce sluníčko.. Nehorší byl úsek, kde jsem se dostal ve stoupání přímo za rolbu. Ta sice trať rozšířila, ale zároveň ze sněhu udělala takový jemný písek, kde se psi hrozně bořili. Trať měla okolo 60 km. Celkově se dá hodnotit jako náročnější než včera. Uvidíme to na dosažených rychlostech. Foto z dnešní etapy. Pěkně se zde spřežení vlní přes naváte závěje, že?

Pátek 15.38 - Z trati - Jasné příjemné počasí umožňuje vidět daleko do zasněženého údolí. Někteří musheři se mohou kochat pohledem, když jim psi šlapou. Většina ale musí stále mohutným odstrkováním, tzv dloubnutím, svému spřežení pomoci. Zvláště ti, kteří mají na saních nelehkou povinnou výbavu a před saněmi 4 pejsky. Tito musheři mají zpravidla vynikající kondičku. Závěrečné stoupání je dnes ujeté rolbou, takže by se psům na utažené trati mělo jít docela dobře. Etapa je ale zajímavější o fakt, že závodníci před sjetím do cíle ještě otočí zpátky do kopců a přídaným kolečkem si prodlouží trať na oněch 60 km. V minulých ročnících se některým jedincům své psy nepodařilo přesvědčit o nutnosti vzdálit se opět od cíle, od svých teplých boxíků, s nutností tuto smyčku objet, takže zakončili svoji cestu projetím cíle, bohužel o trochu dříve. Dnes je ale tato vracečka dosti daleko od cíle, takže by neměl mít nikdo problém.

Pátek - Z trati - Hluboký sníh a úzká trať nesvědčí pulkařům. Jezdec na běžkách, který má před sebou 1 - x psů zapřežených do pulky nemůže očekávat od těchto psů jakoukoliv pomoc. Např. dva psi SH Aleše Pícla táhnou vč. pulky 30 kg zátěže, takže Aleš a ostatní pulkaři musí těch 60 km odmakat na běžkách opravdu sami. Je to podstatně náročnější disciplína, než SKJ, kde 1-2 psi táhnou pouze běžkaře, čímž mu dílčím způsobem pomáhají.

p>Pátek 11.20 - Z trati - Je to dneska hluboký. Těch 60 km bude krutých. Končím musím makat. Dle startovní listiny nastoupilo do dnešní etapy 75 týmů. 6 týmů přešlo v závodě do kategorie turistická a nebudou hodnoceni ve výsledcích MČR. Týmy se včera pohybovaly v průměru od 6 do 14 km za hodinu. Vynikajícím způsobem jede na celkově sedmém místě Čepek Jan,

který se svými 4 SH šlape na paty Alaskánům a je jako první český závodník s čistokrevnými psy 20 minut před Honzou Ochozkou, který jede se 13 SH 30 minut před Janou Henychovou,

která má zapřaženo 8 SH.

 

Pátek 8.30 - Je zataženo, mírně posněhává, teplota okolo -8. Dnes se pojede celá trať i s Tobogánem, takže bude mít cca 60 km. Start bude v 10.00 hod. Včera přijel poslední závodník okolo 20.00 hod. Musel si to užít. Nejrychleji ujel 45 km dlouhou trať Miki Mikolášek s 10 AH za 3 hod. 11 minut a nejpomaleji Heep Thomas D s 8 AM za 7 hod. 31 minut. Závod na 333 km vede po cca 140 km Havrda Radek s 11 hodinami jízdy a pole zakončuje Hanuš Michal se 17 hodinami a 45 minutami jízdy. Závod na 333 km pokračuje dnes přes 80 km dlouhou etapou. Dnes se startuje od nejrychlejších závodníků, protože na úzké trati je velice složité předjíždění. To znamená pro hlídky na trati, že budou na stanovištích dosti dlouho. Při startování cca 2 hod. a jízdy nejpomalejšího týmu na 60 km přes 8 hodin se dá očekávat, že hlídky budou v počasí okolo -8 st. v terénu přes 10 hodin. Doufejme, že mají dostatečnou zásobu tekutin na zahřátí. Heep Thomas D s 8 AM startuje v 11.36, takže se dá v cíli očekávat před 20.00 hodinou. Oč déle, než první závodníci, musí tento závodník bojovat s přírodou a jak vyčerpávající každá hodina boje navíc to musí být, je jasné.

p>Čtvrtek 18.30 - Martin je v cíli, má napojené psy a sděluje. Trail je velice náročný. Ještě je na trati asi 19 týmů. To znamená, že právě v tuto chvíli si jezdci užívají jízdu ve tmě a povinná svítilna s čerstvými bateriemi má své opodstatnění. Pro mne a asi i pro ostatní bylo poslední stoupání opravdu vražedné. Dnes byla podstatně náročnější druhá část trati, která vede více lesem, než otevřenými náhorními pláněmi. V lese byl těžký sníh. Dojezd do cíle byl efektně po sjezdovce a ne tradičně šikanou okolo vleku. Trať byla dlouhá 45 km pro long regulerní.

 

Čtvrtek 14.50 - Jsem v kopcích, tak za půlkou trati. Mraky jsou vysoko, viditelnost dobrá. Vítr běžný v těchto kopcích. Značení tratě dobré. Návěje dělají z trati takové rozvlněné moře. Je to jízda nahoru dolů, takže si tu každý dosti sáhne na svoji fyzičku.

Čtvrtek 13.38 - Trať se po odbočce na Tobogán. tj po skončení Bugrovky, zůžila na cestu skutrem v šíři tak asi 1 a půl šíře saní. Jede se stále velice dobře. Pořadatelé udělali kus pořádné práce.

Čtvrtek 13.30 - Trať je vynikajícím způsobem upravená na šíři rolby. Jsem na Bungrovce. Je tvrdší než jsem předpokládal, takže se jede velice dobře. Právě míjím sjezd na Tobogán, který se vynechává. Až budu v kopcích dám vědět další zprávu.

Čtvrtek - Trať vede od startu u pensionu Kristýna v Jedlové, přes střed Deštného, uhýbá na cestu Bungrovku (je zde řada bungrů z války). Prvních patnáct kilometrů se táhně neustálým stoupáním až na Masarykovu chatu, u které je podáván zájemcům teplý čaj. Dále vede trail okolo Malé a Velké Deštné dalších několik desítek kilometrů po dalších vrcholcích a traversech Orlických hor. Zde jsou velice nepříjemná místa, kde fičí tak, že vítr, který se opře do vaku naložených saní strhává celý tým mimo trail. Zde někteří jezdci běží po svých a saně vedou po jedné sanici s náklonem proti větru. Když už si myslíte, že vše končí přijde dlouhé, vražedné stoupání, které z vás vysaje zbytek sil. Když toto vše překonáte, oblaží vás příjemně Luisino údolí, které se táhne ve tvaru podkovy, takže při dobré viditelnosti můžete zkontrolovat kde jsou soupeři. Následuje 8 km z kopce. Jak to zní krásně - z kopce, pro psy to ale není lehký kus cesty. Absolvují ho totiž celý ve cvalu. Pomalejší jedinci v týmu to nemusí po tolika kilometrech stíhat a mnozí musheři jsou nuceni brát tyto psy, kteří v tuto chvíli brzdí celý tým nebo sebou dokonce seknou v protestu na záda, do vaku na saně. Tito pejci si ale svoje odpracovali do kopců a teï už to ti rychlejší z kopce dojedou. Prudký sjezd po lyžařských sjezdovkách vám otevře pohled na kostel nad Jedlovou,

zbývá zatočit šikanu okolo lyžařského vleku a jste v cíli. Jednoduše to vypadá. Po několika hodinách jízdy v měkkém sněhu však přestává pro mnohé týmy legrace. V cíli etapy pro mushera práce nekončí jako u jiných sportů. Po dojezdu do cíle musí následovat ještě poděkování pejskům. Dát jim pořádně napít a připravit výživné krmení. Teprve pak je čas na odpočinek před večerní jízdou v restauraci. Závod není pro mnohé mushery náročný pouze samotnou jízdou, ale i skutečností, že někteří vlastně díky pobytu v restauraci, z důvodu doplňování tekutin mezi etapami, vlastně skoro ani nespí. Proč ne. Vždyť jde o svátek mushingu, takže se to vše musí pořádně prožít.

 

Čtvrtek 11.30 - Start proběhl dle plánu. První startují závodníci 333. Kluci, kteří se vrátili se skůtrem z kopců jsou celí zasněžení z boje s navátým sněhem. Skůtr měl mnohdy velké problémy projet nafoukanými závějemi. Uvidíme jak si s čerstvým prašanem poradí závodníci. Martin slíbil, že pokud mu boj se závějemi nesebere všechny síly, brnkne aktuální zpravodajství přímo z trati.

Čtvrtek 10.00 - Počasí se zklidňuje. Tratě jsou jasné. Závod na 222 km jede etapu 51 km dlouhou, závod na 333 km jede etapu 72 km dlouhou. Tobogán se nejede.

Čtvrtek 09:00 - Vítr se v údolí ztišil a trochu se i oteplilo. Start na cca 51 km dlouhou etapu je plánován na 11.00 hod. Zda se pojede Tobogán se ještě neví.

(archivní záběry z náročné části trati zvané Tobogán. Ponejprv vám psy zmizí za hranou kopce a poté se řítíte příkrým úvozem 2 km ve smyčkách dolů a to co jste za pár minut sjeli šlapete hned půl hodiny zase zpátky nahoru)

Připadlo 10 cm prašanu lehkého jako peří, což způsobuje, že se trať i přes veškerou snahu pořadatelů nedá pořádně utáhnout. Závodníci na závodě 333 km si dle podmínek vloženou smyčkou trať trochu prodlouží. Etapa to bude určitě velice náročná, protože v kopcích jsou nafoukané závěje, v sypkém sněhu bude těžké běžet pro psy i pro mushery a i pro dnešní den má být nahoře vítr až 15 m/s. Tento ročník sejde z bivaku, protože plánované místo na bivak u obce Souvlastí je ztraceno pod silnou vrstou nově napadaného a navátého sněhu .

 

Čtvrtek - podle startovní listiny se obou závodů účastní 56 týmů CZ, 28 týmů Německo, 4 týmy Rakousko a po jednom týmu ze Švýcarska, Francie, Belgie, Slovenska a Nizozemí. Takže 93 týmů z 8 zemí Evropy. Po noční etapě v závodu na 333 km je vyřaženo - 2 týmy CZ, 1 tým D, jeden tým NL. Pokračuje 7 týmů CZ a jeden tým SK. Z toho jsou 2 týmy AM, jeden tým SH, 4 týmy jsou AH a jeden tým ESP.

Středa 17:30 - Předpověï pro čtvrtek. Bude polojasno až oblačno, místy sněhové přeháňky. Denní teploty -6 až -2°C. Noční teploty -6 až -10°C, místy až -14°C.

Středa 17:00 - Stále je vichřice. Ani psi nechtějí do té sibérie vylézat z vyhřátých boxů na venčení. Rychle vyvenčit a hned zpátky do tepla. Psa by nevyhnal. V rádiu hlásí silný vítr i na zítřek. Uvidíme jak to dopadne. Restaurace již silně hučí a Honza Teichman už ladí.

Středa 12:30 - Na kopcích trvá vichřice přes 100 km/hod. Trať není možné udržet průjeznou ani v délce 25 km, takže se dnešní etapa ruší. Předpokládaný start bude zítra ve čtvrtek okolo 10.00. Tento vývoj počasí potěší asi jenom místní restaurační zařízení, které bude dnes obleženo celý den.

Středa 10:00 - Na kopcích je vichřice přes 100 km/hod. Trať se bude proto dnešní den zkracovat na cca 25 km. Bivak se odkládá. Startovat se začne okolo poledne.

Středa 9:00 - Z důvodů vichřice se je svolán mýting. Trať se bude muset pro dnešní den zkracovat.

Úterý - Středa noc - Na náročné trati se z 12 týmů do časového limitu vešlo 8 týmů. 4 týmy byli staženi z trati a dále mohou jet kratší trať. Pořadatelé sdělují že závodník Gentsch Lutz z Německa se na trati ztratil. Záchranný tým ho našel po nějakém čase v hlubokém lese v naprosté pohodě. Už měl postavený stan a právě se chystal ulehnout do spacáku. Zde je vidět, že povinná výbava vezená na saní má své opodstatnění... .....Na druhou stranu náš závodník Jarda Jiránek během této noční etapy na saních usnul, probudil se až když se s ním sáně překlopily a on se octnul v hlubokém sněhu. Proto se potom k saním raději přivázal.

 

Úterý 19:00 - Velice efektně odstartovalo jako součástí zahájení 12 odvážných týmů na noční etapu v délce 72 km. Ve středu od 10:00 budou tito borci, kteří za zhruba 90 hodin mají v plánu ujet celkem 333 km, startovat na 77 km dlouhou první denní etapu. Je to opravdu pro drsňáky. Nahoře v kopcích v tuto chvíli vítr zafoukává stopu hned za skutrem. Musheři, jedoucí MČR na 222 km a tudíž budou startovat ve středu po 10.00 hodině, zatím ladí formu v restauraci pensionu Kristýna

Úterý 18:00 - Slavnostní zahájení proběhlo pod sjezdovkami fa Sport Profi v Deštném v Orlických horách.

Průvod závodníků s loučemi od penzionu Kristýna v Jedlové vyšel v 17:30.

 

Úterý 10.00 - Dle duchovního otce a ředitele tohoto závodu Pavla Kučery

probíhá v současné chvíli po sněhových přeháňkách intezivní úprava trati rolbou, takže trať bude pro předpokládaných 90 závodníků ze 7 zemí Evropy připravena exklusívně. Je jasno. Teplota okolo - 12 st.C